MAGASTETŐK FAANYAGVÉDELME, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A TETŐTÉR BEÉPÍTÉSÉRE

Osszuk a feladatot rögtön két részre, mert más a tennivalónk, ha új tetőt építünk és részben más, ha egy régi padlástér beépítését határozzuk el.

ÚJ TETŐK FAANYAGVÉDELME:

Új tető építéséhez felhasználásra kerülő új faanyagot remélhetőleg védetten vásároljuk és akkor csak a levágott, lefaragott felületek újra kezeléséről kell gondoskodni.

Itt két buktatót kell elkerülnünk:

Egyrészt valahogy meg kell győződnünk arról, hogy méregdrága faanyagunkat valóban megvédték-e, vagy csak egy kis „emfix” van rajta. Nem egyszerű dolog.
A védelemről célszerű műbizonylatot kérni, kétely esetén bevizsgáltatni. Laboratóriumban minden védőszer kimutatható!

Másrészt a kivitelezőt arra kell rábírnunk, hogy a levágott, faragott felületek utólagos kezelést végezze el. Nehéz faladat ez is. Kőkemény műszaki ellenőrzésre és lehetőleg színezett védőszerre van szükség.

Az unióban a helyszíni áztatgatásokkal történő védelemre már eléggé kockázatos dolog. Nagyobb mennyiségben csak fatelepeken szabad védőkezelni a faanyagot. A helyszínen csak az ún. utókezelésre, a lefaragott fűrészelt felületeken a vegykezelés utólagos javítására van lehetőség.

Gondoljuk el, hogy milyen fontos a védelem, hiszen ha beépítjük a tetőteret, jószerivel mindent eltakarunk. Ha nincs, vagy nem kielégítő a védelem, akkor az eltakart terekben vidáman élnek a károsító gombák és rovarok, ameddig tönkre nem teszik az egész szerkezetünket.

Ha nem építjük be a tetőteret, akkor sem sokkal jobb a helyzet, hiszen nem számíthatunk arra, hogy az épület üzemeltetője vizsgálgatni fogja, hogy nem lépett-e fel valamilyen károsító.

Új tető tervezésénél nem szabad megfelejtkeznünk a faanyagvédelem „vegyszermentes” változatáról sem, vagyis arról, hogy a faanyagot úgy építsük be, hogy rontsuk a károsítók életfeltételeit. A faanyag legyen száraz, és biztosítsunk olyan körülményeket, hogy száraz is maradjon. A szerkezetben kerüljük a páralecsapódást, biztosítsuk az átszellőzést, kerüljük a túlzott felmelegedést stb.
Ezek az intézkedések ugyan nem teszik fölöslegessé a kémiai védelmet, de jó körülmények biztosítása esetén egy fokozattal „szelídebb” védőanyagok is felhasználhatók.

RÉGI TETŐSZERKEZETEK FAANYAGVÉDELME:

Régi tetőtér esetében (akár beépítjük, akár csak rekonstrukciót végzünk), már nem ennyire egyszerű a feladat. A régi szerkezetet különböző élő- és nem élő károsítók rongálhatják.
Célszerű ezért már a tervezés megkezdésekor „faanyagvédelmi szakvéleményt” készíttetni, amelynek ismerete nagyon megkönnyíti a statikus tervező munkáját. Magára valamit adó építési hatóság faanyagvédelmi szakvélemény nélkül nem is ad engedélyt régi tetőtér beépítésére.
Ezután el is kell végezni mindazokat a faanyagvédelmi munkákat, amelyeket a faanyagvédelmi szakértő előír.

Aktív (élő) fertőzés esetén ajánlatos szakcéget igénybe venni és a szerződésben jó hosszú garanciaidőt (8-10 év) kikötni.

ÁLTALÁBAN EZEKET A MŰVELETEKET KELL ELVÉGEZNI:

A védekezési munkák során a szerkezetet gondosan meg kell tisztítani, le kell faragni azokat a felpuhult részeket, amelyek a teherhordásban amúgy sem vesznek részt. Az ezután megmaradó felületeket vegyszeres védelemben kell részesíteni. Alaposan meg kell vizsgálni és védeni a csomópontokat. Gyakran előfordul, hogy a gerendák felfekvési felületeit fúrt lyukak segítségével, védőszerrel kell feltölteni.

Gondosan ügyeljünk, hogy a szerkezeti pótlások kizárólag védőkezelt faanyaggal történjenek. Ennek elmulasztása esetén arra kell számítanunk, hogy a régi, kiszáradt csökkent tápértékű faanyagban senyvedő károsítók rávetik magukat a finom, könnyen emészthető új anyagra és rövid idő múlva az új anyag rosszabb lesz, mint a régi.

Külön figyelmet kell szentelni a falba benövő gombáknak, amelyek a szerkezet cseréje után, a falból visszatérve viharos gyorsasággal pusztítják el a beépített új faanyagot.
Ha a faanyagvédelmi szakértői vélemény ilyen fertőzést talál, pl. házi kéreggomba, vagy könnyező házigomba, okvetlenül szakvállalattal végeztessük a mentesítést.

A tetőterek beépítésénél nem kell mindenáron törekedni a szilárd födémek kialakítására. Egy korszerűen kivitelezett, jól kezelt fafödém évszázadokig képes betölteni a feladatát. A fafödémre különösebb kockázat nélkül vizes helyiség is elhelyezhető, csak a védőanyagokat kell jól megválasztani és – ami a legnehezebb – a technológiát kell szigorúan betarta(t)ni. Ha mégis szilárd födém kialakítása mellett döntünk, akkor a megfelelően kezelt fafödém bentmaradó zsaluként csökkentheti a kivitelezési költségeket.

TETŐTEREK TŰZ ELLENI VÉDELME:

Tágabb értelemben a faanyagvédelemhez sorolhatjuk a tűz elleni védelmet is, ami közösségi célt szolgáló épületek, vagy „forgalmas” beépített tetőterek esetében talán még fontosabb, mint másutt.
A tűzvédelmet az új szabályozóknak megfelelően tűzmegelőzési szakértő által készített tűzvédelmi műszaki leírás alapján kell elvégezni

Terjedelmi okokból a faanyagvédelmi problémák megoldásának részletezésére nem térhetünk ki, de kérésre szívesen küldünk tervezési segédletet, vagy szaktanácsot adunk a Faanyagvédelmi Tudásközpont +36 26 325 554 számán”.

Babos Rezső
faanyagvédelmi szakértő    
www.pannon-protect.eu
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Lap tetejére
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com